Cultura moral y educación
Critica y Fundamentos - Número: 37 (març 12)
ISBN / EAN : 9788499804125 - ISBN / EAN PDF: 9788499804330 - ISBN / EAN EPUB: 9788499809663
25,50€24,22€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
¿Por qué hablar de cultura moral?
La cultura moral en la pedagogía escolar contemporánea
Introducción
Teorías sobre la cultura moral
El concepte de cultura moral aplicat als centres educatius no és totalment nou ni sempre s’ha utilitzat de la mateixa manera. En aquest capítol es presenta una aproximació teoricoconceptual a la idea de cultura moral, en què s’ofereix una síntesi de les principals línies d’anàlisi i investigació sobre els conceptes de clima i cultura a les organitzacions i la seva aplicació en les de caràcter educatiu. Així mateix, es destaquen les aportacions teoricopràctiques d’alguns dels autors que en els últims temps s’han aproximat a aquest tema des de l’àmbit de l’educació moral.
La cultura moral como sistema de prácticas y mundo de valores
Relación y encuentros cara a cara
En aquest capítol s’aborda un dels dinamismes més presents i transversals de la cultura moral, l’àmbit més íntim del reconeixement: les relacions interpersonals. Tots els nivells d’intervenció educativa (personal, transversal, curricular i institucional) depenen en gran mesura de la qualitat de les relacions que estableixen els membres d’una comunitat. En aquest sentit, convé prestar una atenció especial a les trobades cara a cara que experimenten els seus membres per analitzar i millorar la cultura moral d’una institució educativa.
Normas, rutinas y ocasiones
Clases y tareas
Les trobades, les normes, les rutines i les ocasions són pràctiques educatives disseminades, és a dir, no apareixen en un espai o en un temps delimitats a l’interior de les institucions escolars, sinó que sorgeixen en qualsevol moment i lloc. Malgrat això, no es pot entendre la cultura moral de les institucions escolars sense analitzar abans el que passa en el seu principal moment de treball, ben delimitat en espai i temps: les classes. Per tant, aquest capítol se centra en la importància de fixar- se en el que passa a les classes per entendre la cultura moral de les institucions escolars.
Actividades y medio educativo
Entre els elements més visibles en el recorregut escolar hi ha les activitats, un tipus de pràctica amb una gran varietat de modalitats que cada institució ofereix als joves amb la voluntat de facilitar-los l’adquisició de coneixements, el desenvolupament de competències i l’aprenentatge de valors. En aquest capítol s’estableixen els trets que diferencien les activitats de la resta de pràctiques, mostrant i classificant diversos exemples d’activitats i analitzant, amb més detall, una activitat típica d’aprenentatge: el treball per projectes. Finalment, el capítol es tanca amb un apartat dedicat a proposar idees que permetin dissenyar bones activitats.
Evaluación de la cultura moral
¿Cómo mejorar la cultura moral de los centros educativos?
En aquest capítol es presenta un procediment per avaluar, optimitzar i innovar la cultura moral d’un centre, subratllant com de pràctic i suggeridor pot ser per als seus professionals un estudi detallat i un procés de reflexió en aquest sentit. Emmarcada en les bases de l’aprenentatge organitzatiu, la proposta exposa les fases principals del procediment d’avaluació, millora i innovació de la cultura moral, destacant les tècniques i estratègies utilitzades per a cadascuna d’elles. Així mateix, s’il·lustren algunes de les possibles aplicacions i intervencions pedagògiques resultants de l’estudi de la cultura moral d’un centre.
Personalització del contingut
Resum
Una de les seves qualitats més omnipresents i a la vegada
menys conegudes a les institucions educatives és la
cultura moral. Una mena d’atmosfera que envolta i
influeix els seus membres, que envaeix tots els racons
del centre i que es nota des del mateix instant de creuar
el seu vestíbul. Una atmosfera que és el resultat de tota
la complexitat d’accions i activitats que s’esdevenen en
el dia a dia de la vida escolar i que lentament van
calant en la personalitat dels escolars i donant forma a
la seva manera de ser: les va educant en valors. L’obra
ofereix eines que ens ajudin a entendre i millorar la
cultura moral dels centres educatius, els diferents tipus
de pràctiques que la configuren, etc.
Autors
Josep Maria Puig Rovira, Laura Rubio Serrano, Jaume Trilla Bernet, Inés Doménech Ariza, Mónica Gijón Casares, Maria Jesus Martín García
Etapes
Col·leccions
Paraules clau del producte
cultura moral, educación en valores, pedagogía contemporánea, teoría de la educación