Joc i aprenentatge de les ciències
Revista Guix - Número: 509 ()
ISBN / EAN : 0213-8581
24,99€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Carnet ODS i retallables
Fent i desfent aprèn l'aprenent...
Emotion Room: la importància d´atendre i tractar la gestió emocional de l´alumnat
Jordi Domingo Vidal Malagarriga, inspector: «Els docents i els equips directius agraeixen no veure´s sols en situacions problemàtiques»
Jocs de taula per ensenyar i aprendre ciències
L’article analitza les tipologies de jocs de taula per realitzar l’ensenyament de ciències tot destacant-ne quatre categories: narrativa científica, informació científica, pràctiques científiques i idees científiques. Es discuteix com es poden triar i utilitzar adequadament aquests jocs per fomentar l’aprenentatge científic, incloent la importància del debriefing i la planificació de les activitats prèvies i posteriors al joc.
A cicle superior juguem a Fauna. Quina animalada!
L’article exposa l’experiència d’aula del projecte Agència de viatges Serreta Tours, que incorpora el joc de taula Fauna a l’aula de sisè de l’escola La Serreta, un centre que contempla l’aspecte «lúdic» dins del seu Projecte educatiu de centre. La discussió se centra en el relat dels aspectes metodològics pràctics i l’anàlisi i la valoració de les seves derivades didàctiques a l’hora d’aplicar jocs de taula en l’aprenentatge de les ciències, concretament, del regne animal.
El joc en un projecte d’insectes
La ciència es fonamenta a observar, elaborar hipòtesis, experimentar, reflexionar i arribar a conclusions. I jugar? El joc pot ser partícip d’aquest procés? En aquest article es presenta l’experiència viscuda per 52 alumnes de quart de primària de l’Institut Escola Catalunya, que, per mitjà de l’experimentació i el joc, van aprendre una pila de coses sobre la ciència.
Recreació del joc de taula «Herbáceas» a l´aula
L’article següent presenta el projecte de recerca Bruixes, una experiència lúdica duta a terme al CEIP Carlos Cano de Fuenlabrada, de Madrid, amb alumnes de cinquè de primària. Des d’un enfocament d’aprenentatge cooperatiu i racons d’aprenentatge, el projecte inclou el redisseny del joc de taula Herbáceas, que es va utilitzar com a estratègia d’aprenentatge de les plantes.
Creant connexions
Després de participar en diverses partides amb el joc de cartes Ecosistemes, les nenes i els nens de primer de primària de l’escola Vedruna de Ripoll han arribat a comprendre més profundament les relacions que s’estableixen en un ecosistema. Alhora, s’han involucrat en processos científics autèntics, ja que han hagut de modificar el joc real per aconseguir crear-ne un de propi sobre les espècies autòctones de la comarca.
Creació d'un joc de taula educatiu de ciències
Jugar i aprendre comparteixen característiques fonamentals. El joc és una acció que té lloc dins de certs límits (lloc, temps, voluntat), seguint certes regles lliurement consentides, fora d’una utilitat o necessitat immediata (Huizinga, 1938). Els jocs amb un propòsit educatiu tampoc responen a una utilitat o necessitat immediata, sinó més aviat futura. En aquest article t’expliquem el seu procés de creació.
El feedback per millorar l´avaluació d´estudiants
El feedback és el retorn de la informació que es dona a l’alumnat sobre el seu rendiment en relació amb un objectiu d’aprenentatge. El seu ús té múltiples beneficis sobre l’aprenentatge. Perquè això sigui així, és fonamental tenir en compte les característiques d’un feedback efectiu, el tipus de feedback que es dona, les estratègies per a la seva orientació al canvi social i els procediments i instruments per desenvolupar-lo.
Quan la tecnologia facilita les pràctiques educatives: sorra màgica interactiva
L’ús de les tecnologies d’educació a l’aula pot millorar la motivació, les habilitats digitals i socials de l’alumnat i la inclusió en el procés d’ensenyament. En aquest context, els programes interactius amb sorrapoden constituir una eina educativa útil, ja que són fàcils d’utilitzar i de connectar.
En aquest article explicarem una experiència real portada a terme en una aula de tercer de primària, però cal dir que la sorra és perfectament utilitzable en qualsevol etapa de primària i secundària.
Factors clau en la direcció
La direcció escolar no és una tasca fàcil. Hi ha factors clau que resulten bàsics a l’hora d’encarar la màxima responsabilitat organitzativa d’una escola. Aquest article conta quins han estat aquests factors per a poder ser director durant 22 anys i que són comuns i imprescindibles en tots els centres educatius.
El carnet ODS en acció! ODS 7
El carnet ODS en acció! ODS 15
Matemàtiques a les banderes del món: la vexil·lologia
Les matemàtiques són presents en el nostre entorn; d’això no hi ha cap dubte. La necessitat de conscienciar els nostres alumnes de la presència de les matemàtiques al nostre voltant és un objectiu fonamental per a qualsevol professor.
En aquest article volem fomentar una mirada matemàticaa través de l’anàlisi matemàtica de les banderes del món.
Desenvolupament de propostes didàctiques: Les matemàtiques en les banderes del mon
Célestin Freinet: «Els mètodes naturals d´aprenentatge són la manifestació mateixa dels processos de la vida»
Ara que el PISA ha posat en entredit la comprensió lectora dels estudiants espanyols i, en particular, dels catalans, convé recordar que l’aprenentatge de la lectura és un procés que històricament ha generat grans polèmiques. Freinet ens va deixar un llegat en què posava al centre els mètodes naturals d’aprenentatge.
Què ens diu la investigació científica? La importància de la formació permanent del profesorat
El treball del professorat és la clau més important per aconseguir els millors resultats possibles en educació. Per tant, és fonamental que el professorat rebi la millor formació disponible, la que està basada en evidències científiques d’impacte social, que són les evidències publicades a les principals revistes de la comunitat científica internacional i que mostren les accions i els programes que possibiliten les millores per assolir resultats des de les altes expectatives per a tot l’alumnat i en tots els contextos.
L'evidència en la pràctica: Gestió emocional i inclusió a l´IES Porto Cristo
Preguntes amb resposta... Com és que patim alhora sequeres i inundacions?
Actuar pel clima comença per entendre què ens està passant, i també per fer-ho entendre a les persones del nostre entorn. Quan la nostra feina és l’educació, la nostra responsabilitat és doble. Heus aquí una col·lecció de preguntes que potser ens fem. I que tenen resposta.
Desenvolupant estructures lògiques del raonament (1): Identificació i classificació
Dins la sèrie de textos que conformen la secció «Viure les Mates», a l’article anterior, «Per fer el cim és imprescindible un adequat entrenament previ: Assolir la competència matemàtica implica entrenar el raonament lògic» (Guix, núm. 508), hidestacàvem que, per millorar la capacitació matemàtica com a fonaments clau de la capacitat de raonament, és imprescindible atendre i posar una atenció especial al desenvolupament de les capacitats identificatives i classificatòries, les relacionals i les operatives. En aquest text ens centrarem, només, en les estructures mentals identificatives i classificatòries, de la resta en parlarem en uns altres articles.
Un centre en ApS
El so d´una orquestra: STEAM i indagació amb apps
La proposta presentada, a més d’implicar l’alumnat en pràctiques pròpies de les disciplines STEAM (formulació d’hipòtesis, ús d’aplicacions basades en sensors, fabricació d’objectes, processos de mesura, etc.), permet crear un escenari de diàleg a l’aula entre els àmbits cientificotecnològic i artístic.
Diumenge
Si plores com una font
Kintsugi
L´Escola Moderna. El Moviment Freinet valencià (1962-1977)
Trobades i convocatòries
Milena i la papallona
Caminar cap a una educació plurilingüe i intercultural
En aquest article introductori presentem les bases d’un programa de formació docent dissenyat i implementat en el marc del programa AFEX de Casa Àsia i del projecte CULT (Constructing a Collaborative Understanding of Learning and Teaching for the xxi Century). El programa de formació aplica els principis de recerca-acció-formació i del design thinking per preparar docents lingüísticament i culturalment sensibles en contextos de diversitat.
Diàleg intercultural i cohesió social a l´aula: el repte pedagògic com a eina
Aquest article aborda el repte de fomentar la interculturalitat i la cohesió social a l’aula de llengües per a persones d’orígens diversos. Ofereix una reflexió sobre les eines metodològiques del pensament de dissenyador (design thinking) per identificar i abordar un repte concret. A més, proposa un treball a partir de dinàmiques col·laboratives, com ara el taller de cuina, per superar barreres lingüístiques i culturals i fomentar la comprensió mútua i la cohesió entre les estudiants.
Coensenyament i estratègies plurilingües per un aprenentatge inclusiu
Aquest article destaca la importància de valorar i utilitzar els repertoris culturals i lingüístics diversos en l’ensenyament de llengües des d’una perspectiva plurilingüe i inclusiva. L’experiència presentada se centra en una classe de castellà amb estudiants adultes. S’hi descriuen estratègies plurilingües en combinació amb el coensenyament i la participació activa de docents com a aprenents de les llengües de l’alumnat.
La gestió de les llengües en aules plurilingües
Un dels reptes en l’ensenyament i aprenentatge de llengües en aules multilingües es basa a potenciar la participació de l’alumnat a través de l’ús de la llengua meta. En el present article partim d’aquest repte i, a través d’un procés col·laboratiu, oferim propostes per potenciar l’ús de la llengua meta per part d’alumnes adultes de català i castellà i la creació d’un espai segur i compartit que els permeti seguir avançant en l’aprenentatge de les noves llengües.
Fomentar la participació a l´aula des d´un enfocament multinivell
En el present article ens proposem reflexionar sobre el repte de fomentar la participació de dones no alfabetitzades en les sessions del programa AFEX. Aquesta reflexió comporta entendre quines necessitats específiques tenen aquestes dones i com les podem atendre des d’un enfocament inclusiu i d’aprenentatge multinivell, així com revisar allò que entenem per participació.
Personalització del contingut
Autores
Anna Agnieszka Orlowska, Garazi Álvarez, Josep Callís Franco, Laura Cañadas, Mònica Carrasco Serracanta, Eugeni Castaño Ferrete, Irma Darné Duque, Sandra Díaz Castro, Sergio Ferrandis Tébar, Teresa Franquesa Codinach, Pablo Garaizar Sagarminaga, Sebastià Gertrúdix Romero, Nina Hidalgo Farran, Dinese Paola Holguín Vaca, Sara Lafita Mainz, María Leal-Talavera, Jordi Lorente Sevitja, Kayanait Malik Kousar, Marcos Marrero Cárdenas, Laura Martín Ferrer, Ana Merino Aguilar, Ane Olabarria Morejón, Jordi Ortet Granell, Cristina Palmer, Mar Quintana i Segalà, Ferran Renalias Zueras, Vicent Ripoll Català, Patricia Rodrigo Duro, Iñigo Rodríguez Arteche, Germán Ros Magán, Joan Turu Sánchez, Marta Vilar Recasens, Anna Raventós, Clau Roman, Rut Tomàs Riudor, Melinda Ann Dooly Owenby, Júlia Llompart Esbert, Claudia Vallejo Rubinstein
Etapas
Ed. Infantil, Ed. Primària, Ed. Secundària Obligatòria (ESO), Formació de persones adultes, Formació del professorat, General
Categorías
Acció tutorial, Alfabetització científica, Alfabetització en contextos plurilingües, Aprenentatge i servei, Aprenentatge significatiu / significativitat, Avaluació de l'alumnat en l'aprenentatge, Avaluació formativa o reguladora, Biblioteca/mediateca, Competència matemàtica, Competència social i ciutadana, Competències professionals del professorat, Contaminació, Didàctica de les ciències de la terra, Didàctica de les ciències i del coneixement del medi, Didàctica dels components de la matemàtica, Direcció de Centres, Disseny, Educació afectiva emocional, Educació medioambiental, Educació per a la interculturalitat/multiculturalitat, Educació per al desenvolupament, Equip de professorat, Escola inclusiva, Escoles sostenibles, Estratègies didàctiques de les matemátiques, Evidencias, Formació continua del professorat/formació permanent, Gènere i educació, Hort escolar, Jocs de normes i de taula, Jocs/Gamificació, Lectura, Lideratge en centres, Literatura infantil/juvenil, Material manipulatiu, Mètodes globalitzats, Percepció de l'espai, Projectes de treball, Qualitats del so, Raonament matemàtic, Resolució de problemes tecnològics, Serveis educatius, Situacions d`aprenentatge, STEM - STEAM, Treball en equip del professorat, Figures rellevants, Intel·ligència emocional
Palabras clave