Acompanyant el lideratge des del centre del sistema
Revista Fòrum - Número: 64 ()
ISBN / EAN : 1696-0475
19,99€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Acompanyant el lideratge des dels nivells intermedis del sistema
Els nivells intermedis del sistema i el seu lideratge
Què són els nivells intermedis del sistema? En què consisteix aquest concepte? En el present article s’intenta donar resposta a aquestes qüestions tot posant en relleu el paper de la diversitat d’agents implicats fora de l’escola i en especial el dels administradors de l’educació.
El paper de la inspecció educativa com a promotora del lideratge a les escoles
La inspecció educativa té capacitat d’influir molt positivament en la realitat escolar, de promoure i estimular el lideratge acadèmic. No obstant això, aquest lideratge no pot quedar reduït a la direcció dels centres, sinó que ha d’abastar el professorat per tal que la institució educativa pugui vertebrar òptimament la seva fonamental tasca social. I, des del nostre punt de vista, la millor manera per poder promoure el lideratge a les escoles és mitjançant l’acompanyament pedagògic al professorat a través de les visites a l’aula.
La importància del nivell intermedi en el sistema educatiu
El paper i el rol dels agents que configuren el nivell intermedi en el sistema educatiu és cada cop més rellevant. S’hi destaquen els reptes actuals dels serveis educatius per tal de promoure formes més efectives de desenvolupament professional docent. Els líders intermedis són claus per donar suport a la qualitat educativa, promoure la col·laboració i millorar els resultats de l’aprenentatge. En aquest article es reflexiona sobre els desafiaments i les propostes d’actuació.
Els CRP com a òrgans intermedis per donar suport a la direcció i el lideratge
Els serveis educatius de zona (SEZ) coordinen equips multidisciplinaris per atendre les necessitats que es presenten en els centres escolars. Entre els equips que en formen part es troben els centres de recursos pedagògics (CRP), que actuen com a facilitadors als directors escolars en àmbits relacionats amb la formació i el lideratge distribuït, promovent cultures col·laboratives. L’acompanyament continu ajuda a traduir la teoria en pràctica, aspecte crucial per promoure la millora educativa sostenible.
L'Equip LIC: Engranatge cap a la transformació educativa amb un sentit inclusiu i universal
La tasca nuclear de l’Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social és la de promoure la inclusió, millorar l’ensenyament-aprenentatge i reforçar la convivència als nostres centres i entre els infants i joves. Les funcions com a centre que treballa en xarxa amb altres agents abracen l’assessorament, la formació i l’avaluació per potenciar l’ús del català, la interculturalitat i la qualitat educativa. Per aconseguir aquests propòsits treballem col·laborativament, a fi de convertir els reptes en oportunitats.
Liderar des del cor del sistema: Entrevista al professor Andy Hargreaves
Què ens diu la investigació científica? La importància de la formació permanent del profesorat
El treball del professorat és la clau més important per aconseguir els millors resultats possibles en educació. Per tant, és fonamental que el professorat rebi la millor formació disponible, la que està basada en evidències científiques d’impacte social, que són les evidències publicades a les principals revistes de la comunitat científica internacional i que mostren les accions i els programes que possibiliten les millores per assolir resultats des de les altes expectatives per a tot l’alumnat i en tots els contextos.
L'evidència en la pràctica: La formació permanent en entorns de lideratge. Un centre que aprèn
Personalització del contingut
Autores
Garazi Álvarez, Imma Buñuel Azor, Alexandre Camacho Prats, Andy Hargreaves, Eduard Mallol Blanch, Ane Olabarria Morejón, Núria Solé i Calvet, Mireia Tintoré Espuny, Pepi Torres Albañil, Bárbara Tournier
Etapas
Categorías
Direcció de Centres, Evidencias, Formació continua del professorat/formació permanent, Gestió del canvi, Lideratge en centres, Qualitat educativa, Serveis educatius
Colecciones
Palabras clave