Qualitat en educació
Revista Fòrum - Número: 62 (setembre 23)
ISBN / EAN : 1696-0475
19,99€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Qualitat en educació
Enfocament que ha de prendre la qualitat des dels centres educatius
En el context actual, el concepte de qualitat educativa és molt present en el debat social. Existeixen diferents visions i un ús del terme amb diferents significats. Tal vegada, es tracta d’un concepte polièdric que pot presentar una aparença diferent segons quina sigui la perspectiva des de la qual es contempli.
Qualitat i justícia educativa davant dels desafiaments contemporanis
En moments en què la humanitat s’enfronta a desafiaments existencials com ara la crisi ecològica i el desenvolupament de la intel·ligència artificial, proposo repensar els conceptes de qualitat i equitat. Això implica redefinir el significat que donem a cadascun d’aquests conceptes, així com també les maneres com conceptualitzem la relació entre ells. Al debat global sobre l’educació, mentre l’OCDE planteja alguns ajustaments a la seva visió de qualitat, la Unesco proposa que els sistemes han de ser repensats en profunditat. Seguint aquesta lògica, a continuació es proposa un concepte de qualitat de l’educació que recuperi la visió política i es basa en una ètica adaptada als desafiaments d’avui.
Mesures per avaluar la qualitat del sistema educatiu a Catalunya
En aquest article s’hi analitza, en primer lloc, el canvi de paradigma que ha sofert l’avaluació. La clàssica dicotomia entre l’avaluació formativa i l’avaluació sumativa ha estat substituïda per l’anomenada avaluació de desenvolupament. Des d’aquesta nova mirada es prioritza com a gran objectiu de l’avaluació la construcció del pensament estratègic dels gestors del sistema educatiu. Paral·lelament, presentem i descrivim el Consell Superior d’Avaluació, òrgan creat per gestionar l’acció avaluativa a Catalunya que persegueix l’objectiu principal de desenvolupar una veritable cultura avaluativa en el context de la nostra comunitat educativa.
Qualitat, mètode científic i gestió de centre
L'educació és un món complex sotmès a canvis constants que pretenen donar resposta a una societat cada cop més diversa. I en aquesta realitat canviant, a l'INS Josep Brugulat utilitzem els processos d'assegurament de la qualitat per prendre les decisions que ens guiaran a través d'un enorme laberint d'opcions. Intentem fer-ho en el marc d'una gestió de centre que en gran part és purament científica (que no vol dir pas desapassionada).
Escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat, una escola en millora contínua
El procés d'implantació del sistema de qualitat del nostre centre parteix de la reflexió d'un equip directiu ben consolidat, amb moltes ganes de refermar allò que fèiem i de repensar l'escola posant la mirada en la millora contínua. El canvi que ens ha suposat la gestió en qualitat ha exercit un impacte molt significatiu entre nosaltres. Hem entès que les modificacions que plantegem són fruit de les necessitats detectades, de la visió estratègica i del pla estratègic cap a la millora de l'escola, de la seva gestió i de l'aprenentatge del nostre alumnat.
Entrevista a Fernando Reimers, professor de Pràctica en Educació Internacional i Director de la Iniciativa Global d´Innovació Educativa a l´Escola de
Fernando Reimers és professor de Pràctica en Educació Internacional i director de la Iniciativa Global d’Innovació Educativa a l’Escola de Postgrau d’Educació de la Universitat de Harvard. Membre de l’Acadèmia Nacional d’Educació dels Estats Units i de l’Acadèmia Internacional d’Educació. Ha escrit més de cinquanta llibres sobre temàtica docent. Com a membre de la Comissió sobre els Futurs de l’Educació de la Unesco, ha contribuït a realitzar l’informe Reimaginar junts els nostres futurs: Un nou contracte social per a l’educació (Graó, 2022).
Què ens diu la investigació científica?: Les metodologies lúdiques afavoreixen la predisposició del cervell per a l'aprenentatge
Aprendre de manera lúdica possibilita que el cervell es relaxi i augmenti l’atenció, la qual cosa ajuda a crear relacions entre els nous continguts i els aprenentatges previs, de manera que es forma o reforça el que coneixem com a xarxes o esquemes de coneixements i es potencia la memòria.
L'evidència aplicada: Taller lúdic sobre la pau a través de contes
Personalització del contingut
Autors
Laia Arnau Belmonte, Jason Beech, Elvira Borrell Closa, Xavier Chavarria Navarro, Dolors Cuevas Matas, Rafael Juanola Bailina, Joan Mateo Andres, Pepe Menéndez Cabrera
Etapes
Categories
Avaluació de centres, Conte, Educació per a la pau, Equitat, Evidencias, Finalitats de l'educació, Formació continua del professorat/formació permanent, Funció social de l'ensenyament, Gestió del canvi, Indicadors de qualitat del centre, Planificació estratègica i operativa, Qualitat educativa, Sistemes d'indicadors
Col·leccions
Paraules clau del producte