El centre, peça clau en la iniciació a la docència
Revista Fòrum - Número: 61 (maig 23)
ISBN / EAN : 1696-0475
23,26€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
El centre, peça clau en la iniciació a la docència
El contínuum formatiu en la carrera docent
La formació del professorat a través de programes innovadors d´iniciació entre iguals: Una aposta crucial
La formació del professorat novell ha esdevingut una qüestió estratègica per millorar els sistemes educatius. Es considera que la incorporació a la docència necessita un acompanyament molt superior i diferent del que s’ha ofert fins ara, perquè no pot reduir-se a un mer procediment administratiu en el cas dels sistemes públics. Cal que s’abordi des d’un enfocament global i orientat a construir una professionalitat docent al llarg del temps. Les persones signants de l’article participen en el projecte LOOP, en què s’aborda la formació en la inducció mitjançant la mentoria en sis països europeus, com a exemple de la preocupació al voltant d’aquesta etapa de l’aprenentatge docent.
La mentoria, estratègia clau per a l’aprenentatge docent en programes d’iniciació a la docència
La formació inicial docent és crucial per construir els fonaments de la futura pràctica educativa, i la manca d’un accés sistematitzat i de qualitat pot afectar negativament l’aprenentatge dels alumnes. El projecte NEST, impulsat per la fundació ExE i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu demostrar l’impacte positiu d’un programa estructurat de mentoria. Aquest projecte ha obtingut finançament europeu a través del programa Erasmus+.
El trànsit cap a la professió docent. L’experiència Inducteaching a l’Institut Escola Virolet
El projecte Inducteaching --el trànsit cap a la professió educativa-- es proposa com una iniciativa que contribueix a aportar evidències per realitzar un canvi estratègic i de millora de la formació inicial de docents, concretament d’educació primària. Es focalitza en el trànsit cap a la professió --des del darrer any de formació inicial i amb continuïtat durant el primer curs d’exercici professional docent--. A l’Institut Escola Virolet treballem la implementació, el seguiment, l’avaluació i la validació de processos d’inducció a la professió com aspectes clau per facilitar el desenvolupament competencial de la futura figura professional educadora.
La formació de mestres en el context de la secundària: Un mirall compartit entre els agents clau
Aquest article analitza la formació inicial del professorat de secundària posant el focus en les pràctiques com a eix de la construcció de la identitat docent. A partir d’una recerca en la qual ha participat tant professorat universitari com 14 centres de secundària de Catalunya, s’ha examinat el període formatiu i els primers moments de l’exercici professional. S’han escoltat les veus de professorat, tutors i tutores de pràctiques de centres educatius i universitat, estudiants i docents novells, amb l’objectiu de conèixer experiències i necessitats que orientin a incorporar millores a la formació inicial, sempre sota la mirada de trobar l’encaix entre experiència i coneixement. Aquí es presenten els reptes de futur que han emergit de la recerca.
Entrevista a Francesc Pedró, director de l’Institut Internacional de la UNESCO per a l’Educació Superior a l'Amèrica Llatina i el Carib (UNESCO-IESALC
Entrevistem Francesc Pedró, director de l’Institut Internacional de la UNESCO per a l’Educació Superior a l’Amèrica Llatina i el Carib (UNESCO-IESALC). És llicenciat en Filosofia i en Educació, a més de doctor en Educació Comparada. Ha estat analista sènior de polítiques educatives a l’OCDE, investigador i avaluador de polítiques educatives. Va participar en la creació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, on ha sigut vicerector. També és autor de nombrosos llibres i articles científics sobre educació. Aquesta entrevista es va fer el dia 3 de febrer de manera virtual a la seva residència actual de Caracas (Veneçuela).
Què ens diu la investigació científica?: La gestió positiva dels conflictes com a element clau per desenvolupar les competències socioemocionals en l'
Segons com gestionem el conflicte es poden generar nous camins de comprensió i desenvolupament social i personal o, per contra, vies de destrucció i desconeixement dels drets i de les necessitats que, com a persones, tothom tenim. En aquest sentit, la gestió positiva del conflicte implica acollir-lo com una oportunitat de millora, de canvi, de creixement i de transformació, tant personal com relacional.
L'evidència aplicada: "La màgia de conviure" per a la gestió pacífica de conflictes
«La màgia de conviure» és un projecte innovador de mediació i pràctiques restauratives. Es tracta d’un model de convivència integrat per diverses estratègies, amb un enfocament restaurador i reparador.
Personalització del contingut
Autors
Susanna Arànega Español, Maica Gil González, Manuel González Fuentes, Juan Llanes Ordoñez, David Lobo Sánchez, Carles López Fraile, Esther Luna González, Pepe Menéndez Cabrera, Jesús Moral Castrillo, Patricia Olmos Rueda, Alejandro Paniagua Rodríguez, Justo Quintanar Cárdenas, Mònica Rubia Estruch, Carme Sanjuan González, Antoni Tort Bardolet, Judith Trepat Parra
Categories
Competencias profesionales del profesorado, Formación continua del profesorado/formación permanente, Formación inicial del profesorado, Política educativa, Resolución de conflictos / mediación, Trabajo en equipo del profesorado
Col·leccions
Paraules clau del producte