Gestió de la convivència als centres
Revista Fòrum - Número: 65 ()
ISBN / EAN : 1696-0475
19,99€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Gestió de la convivència als centres
Gestió de la convivència escolar: anàlisi i proposta
En aquest article s’hi destaquen els elements clau que poden ajudar a millorar la convivència als centres educatius, tot tenint en consideració que són espais per promoure la formació integral d’infants i joves i que esdevenen entorns d’aprenentatge transversal i de gestió de conflictes que impliquen tota la comunitat. Així mateix, s’hi incideix en el paper dels equips psicosocials, els quals complementen la tasca docent partint del fet que el professorat és el responsable principal del procés formatiu.
La mediació a l’ESO
La convivència és un tema actual que preocupa tota la comunitat educativa pels efectes i les implicacions que genera en el clima del centre i en l’aprenentatge de l’alumnat. Per aquest motiu, en les darreres dècades han proliferat projectes de convivència amb el triple objectiu de reduir el nombre de conflictes presents en els centres, millorar-ne la gestió i promoure el desenvolupament de competències sociopersonals entre l’alumnat. A més a més, nombrosos estudis posen de manifest que un bon clima de convivència potencia el sentit de pertinença i que la cohesió grupal dificulta l’aparició dels conflictes.
La gestió de la convivència als centres educatius
La convivència als centres educatius fomenta el desenvolupament integral dels alumnes com a ciutadans actius. El Projecte de convivència impulsat pel Departament d’Educació inclou mesures preventives, d’intervenció i de gestió. La nova mirada del Projecte se centra en la prevenció, la sensibilització i l’observació conscient, promovent relacions saludables i l’enfocament restauratiu global.
Entrevista a Jaume Funes: «L’administració té l’obligació de propiciar un clima en què el professorat tingui un encàrrec clar sobre la convivència, am
Pedagogia restaurativa: la raó de la convivència
La convivència als centres educatius és un viatge, no pas una estació fixa. Així s’ha viscut des del sistema, que s’està desplaçant des dels plantejaments disciplinaris fins a una mirada restaurativa global. La societat del primer quart del segle xxi demana una cura especial de les altres persones, amb les emocions i la gestió individual en el centre del conflicte. La convivència ha passat a ser el principal motor de la quotidianitat en un institut, no només com un espai privilegiat de trobada de la diversitat, sinó sobretot com una pregunta fonamental: «I tu? En quin món vols viure respecte a les altres persones?».
La realitat de la convivència intercultural a les escoles d’educació primària de Catalunya
En aquest article es pretén fer conèixer l’estat actual de la convivència intercultural a les escoles catalanes. Per això s’han utilitzat els resultats de les dades obtingudes de 300 enquestes telefòniques realitzades a equips directius d’escoles d’educació primària de Catalunya, estudi que va analitzar diferents polítiques i actuacions al voltant de la diversitat cultural, com és el cas de la convivència intercultural.
Personalització del contingut
Autores
Irimia Cerviño Abeledo, Ignasi Llompart Mas, Eduard Mallol Blanch, Marta Mozo LLusià, Mario Sandoval Manríquez, Jaume Arcos Viñals, Marta Clar Ballesteros, Xiana Díaz Álvarez, Núria Llevot Calvet, RUBEN PEREZ GALISTEO, Antoni López Ballesteros, Jordi Sora Domenjó, David Sanahuja Nin
Etapas
Batxillerat, Cicles formatius, Ed. Primària, Ed. Secundària Obligatòria (ESO), Formació del professorat
Categorías
Convivència, Educació per a la convivència, Pla de convivència, Qualitat educativa, Resolució de conflictes / mediació
Colecciones
Palabras clave