Los derechos del niño en la escuela
Una educación para la ciudadanía
Biblioteca de Aula - Número: 212 (maig 05)
ISBN / EAN : 9788478273829 - ISBN / EAN EPUB: 9788418627736
21,00€19,95€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Prólogo
Prefacio
Nota del autor
Introducción
La ciudadanía democrática
En aquest capítol s'analitza com, a partir de les exigències del Tercer Fòrum Mundial de la Joventut de les Nacions Unides (agost de 1998) i del Parlament Mundial dels Infants (1999), la democràcia, els drets humans i els valors universals es constitueixen com a principis fonamentals de la ciutadania moderna. Segons Laurent Fabius, president de l'Assemblea Nacional francesa, «en un planeta en el qual gairebé un habitant de cada dos és menor de 18 anys, ja va sent hora d'inventar formes originals de ciutadania que associïn i preparin els adolescents en l'exercici de la democràcia». Aquesta situació configura la ciutadania, un concepte en construcció permanent. En aquesta secció, es repassen aspectes com ara la democràcia participativa, el respecte de valors i principis, com compartir el poder i com organitzar l'aprenentatge.
La ciudadanía del niño
L'autor fa un repàs històric sobre la concepció de l’infant com a subjecte de dret i la infància com una fase amb necessitats especials.Aquest recorregut comença a l'època antiga, en la qual l’infant estava sotmès a la família o a l'Estat. Continua, des de l'Edat Mitjana fins a la Revolució Francesa, amb el descobriment de la necessitat de formació per a tots. Prossegueix el segle XIX amb els drets del ciutadà i el concepte d'incapacitat jurídica. La qual cosa culmina amb la cristal·lització de la idea que l’infant és un ésser humà que cal protegir i instruir.A partir del segle XX i de la Convenció Internacional dels Drets de l’Infant, podem afirmar que els infants són persones titulars no sols de drets civils, socials i culturals sinó també de llibertats públiques. Avui dia són ciutadans de ple dret que, en funció de la seva maduresa, poden associar-se i participar en les decisions de la societat i l'escola.
La participación formadora en la escuela
Des de les lleis de 1882-1887 fins als textos actuals sobre les finalitats de l'escola, s'estableix que una de les seves missions fonamentals, ja sigui denominada «instrucció, educació cívica» o «educació per a la ciutadania», és formar ciutadans. És un tema d'actualitat però que continua sent difícil de delimitar. Les nocions de ciutadania, civisme i civilitat s'entremesclen tant en allò teòric com en allò pràctic. Per tant, en aquest capítol es proposa repassar l'evolució del concepte a través dels textos oficials, amb la finalitat de comprendre millor les diferents pràctiques dels professors i les controvèrsies actuals. L'anàlisi estarà centrada en l'evolució dels textos oficials cap a una participació real dels alumnes en el funcionament i la vida de l'escola.
Para una ciudadanía participativa en la escuela
En aquest capítol s'analitza detalladament la participació formadora a l'escola i es desgranen totes les eines i conceptes teòrics que la sustenten. S'ofereix un repàs a les diverses situacions que poden donar-se en l'exercici de la participació i es destaquen experiències, exemples i consells. Entre els temes que es tracten està el de l'exercici de les llibertats i les qüestions associades (el respecte als principis del dret, l'aprenentatge dels límits, com implantar un model, el dret a l'expressió, la paraula com a eina de formació i treball, l'exercici del dret a la paraula, la paraula pertorbadora...). Així com el procés participatiu, com implementar el consell en una classe cooperativa i quines són les seves responsabilitats. A més, dona compte de les experiències dels consells dels infants a Nantes i a les escoles Freinet.
Derechos del niño y disciplina
Com s'estableix i es manté l'ordre necessari per a les activitats d'aprenentatge i la vida col·lectiva, a classe i a l'escola, al mateix temps que es respecten els drets i les llibertats de l’infant i s'afavoreix la seva participació? Aquest ha estat un dels principals problemes al llarg de l'experiència docent de l'autor. En aquest capítol es tracta el tema de la disciplina i el càstig a partir de les experiències dels consells de Nantes i altres autors com Korczak, Pistrak i Freinet. Es busca resposta a preguntes com: a què afecten les normes de vida?, com s'adapten les normes de vida a l'escola?, quines sancions es poden aplicar?, qui jutja i sanciona? Finalment, es defineixen els punts de suport teòrics i pràctics per a l'aplicació d'una disciplina educativa a les escoles d'avui.
Referencias bibliográficas
Bibliografía
Personalització del contingut
Autors
Etapes
Col·leccions
Paraules clau del producte
derechos del niño, educación para la ciudadanía, escuela, infancia