Libros de texto y enseñanza de la gramática
Biblioteca de Textos - Número: 279 (octubre 10)
ISBN / EAN : 9788478279890 - ISBN / EAN EPUB: 9788499809595
18,00€17,10€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Presentación
Hablar y reflexionar sobre la lengua: hacia un modelo de enseñanza de la gramática basado en la actividad reflexiva en colaboración
El conocimiento sobre la lengua en el Decreto de Enseñanzas Mínimas de 2007. Una revisión crítica
El decret d’ensenyaments mínims d’educació de 2007 estableix els continguts de l’educació obligatòria per a tot el territori de l’Estat espanyol. En la matèria de llengua castellana i literatura proclama, tant per a l’etapa de primària com per a la de secundària obligatòria, el seu objectiu de desenvolupament de la competència comunicativa. Al llarg d’aquest capítol s’analitza l’orientació, el paper i el contingut que s’atribueix als coneixements lingüístics en el decret d’ensenyaments mínims del MEC (DEM-MEC), document que guiarà la reflexió sobre la llengua en l’ensenyament secundari obligatori en el pròxim període.
Aprender sobre el verbo en cuatro lenguas. Análisis de la noción de verbo en cuatro manuales de lenguas distintas de 3º de ESO
En aquest capítol es qüestiona la relació que tenen entre si els llibres de text de les diferents llengües que utilitzen uns mateixos alumnes de 3r d’ESO en un institut de Barcelona. Les dades i reflexions que s’aporten en el capítol són fruit d’un treball de recerca que es proposava analitzar de manera comparativa el tractament de la gramàtica als manuals de les diverses llengües que es cursen en l’ensenyament obligatori per poder observar fins a quin punt els referents de la lingüística i les concepcions sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de la gramàtica en cadascun eren compartits o, almenys, compatibles entre si.
La noción de oración en libros de texto de catalán y de castellano
Aquest capítol recull part d’un estudi dut a terme el curs 2007-2008 en dos instituts de Barcelona, en el qual es van analitzar els continguts i plantejaments de l’ensenyament de la gramàtica als manuals de les diferents llengües utilitzats simultàniament a 3r d’ESO, i la seva congruència. L’estudi va incloure una entrevista amb cadascun dels professors de català, castellà, anglès i francès. Concretament, el capítol se centra en l’anàlisi del tractament de la noció d’oració als manuals de llengua catalana i llengua castellana utilitzats simultàniament en un d’aquests centres escolars per un grup d’alumnes i els seus professors.
La lingüística del texto en los manuales de la ESO
Las oraciones coordinadas en los libros de texto de lengua castellana
La didàctica d’elements sintàctics complexos hauria de ser especialment rellevant en els últims cursos de l’ensenyament obligatori. Aquests elements complexos estan implicats en una competència discursiva amb riques possibilitats comunicatives, com correspon a les exigències del currículum final de l’ESO. En aquest capítol es comenten alguns aspectes de l’estudi fet sobre deu llibres de text de llengua castellana de 3r d’ESO d’última edició amb relació a les seves propostes didàctiques en el tema de la coordinació sintàctica. La coordinació permet l’addició, la contraposició, la disjunció, la distribució i l’explicació d’elements lingüístics desplegats en el discurs.
El tratamiento de la estructura del predicado en una muestra de libros de texto
En aquest capítol s’analitza la caracterització dels complements del predicat en quatre llibres de text de 3r d’ESO. L’anàlisi té en compte tant la mateixa coherència interna dels textos com els seus plantejaments teòrics i didàctics subjacents, de manera que es pretén arribar a una sèrie de conclusions sobre la situació actual de l’ensenyament i aprenentatge de la gramàtica. Els llibres de text triats corresponen a l’edició posterior al decret d’ensenyaments mínims per a l’ESO, cosa que hauria d’assegurar la presència de les prescripcions i els plantejaments curriculars relatius als continguts gramaticals de l’estructura del predicat.
La gramática en los manuales de lengua: ¿qué actividades se proponen a los alumnos?
A través de l’organització del llibre de text, l’exposició de continguts i la proposta d’activitats, els autors dels manuals mostren la seva visió del que vol dir ensenyar i aprendre. Aquest capítol es focalitza en els exercicis gramaticals dels manuals de llenguatge de 3r d’ESO en un institut públic de Barcelona. S’hi descriu l’estructura i organització d’aquests manuals, i es veu fins a quin punt l’establiment de ponts entre les llengües i la facilitació de la reflexió sobre les similituds i diferències entre els sistemes lingüístics i la reflexió sobre el llenguatge es prenen en consideració des de les activitats dels manuals.
Personalització del contingut
Resum
Llibre que aborda alguns dels àmbits centrals de l’educació lingüística a secundària: la gramàtica com a contingut necessari per aconseguir les competències comunicatives i lingüístiques; el currículum vigent, que fixa i orienta el tipus d’educació lingüística que s’espera que es doni en els centres educatius; el plurilingüisme escolar present als currículums, que posa els centres en la situació d’haver d’ensenyar simultàniament diferents llengües a uns mateixos alumnes; i els llibres de text, en tant que instruments mediadors entre l’alumne que aprèn i l’objecte d’aprenentatge.
Autors
Oriol Guasch Boyé, Ana M. Martínez Laínez, Marta Milian Gubern, Teresa Ribas Seix, Carmen Rodríguez Gonzalo, Uri Ruiz Bikandi, Anna Camps Mundó, Ricardo Coronas Peñarrocha, Montserrat Ferrer Ripollès
Categories
Didáctica de la lengua y la literatura, Didàctica de la llengua i la literatura, Gramàtica
Col·leccions
Paraules clau del producte
alumno, aprendizaje, centros educativos, competencias comunicativas, competencias lingüísticas, currículo, educación lingüística, educación secundaria, enseñanza, gramática, lenguas, libros, plurilingüismo