Educar alumnos socialmente competentes a través de sesiones de conversación
E-premium llibres - Número: 339 (novembre 21)
ISBN / EAN : 9788418627552 - ISBN / EAN EPUB: 9788418627576
21,00€19,95€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Introducción
En aquesta introducció l'autor mostra una reflexió sobre les orientacions educatives que moltes administracions duen a terme amb un èmfasi considerable en l'educació social i ciutadana, encara que costi de veure algun avenç. En aquest sentit, l'educació té un paper molt significatiu en la construcció d'aquest altre món possible. Així mateix, explica el propòsit del llibre, el qual és facilitar la pràctica del treball sobre la competència social a les aules mitjançant el diàleg dels alumnes.
Qué entendemos por un alumno –una persona– socialmente competente
En aquest primer capítol l'autor s'atura a reflexionar sobre què entenem per un alumne o una persona socialment competent i per què ha d'aprendre a mantenir un bon diàleg amb els interlocutors per desenvolupar una capacitat dialògica que els permeti gestionar adequadament els seus impulsos per desenvolupar de manera suficient l'autocontrol. També aprofundeix en què una persona socialment competent és aquella que ajuda els altres, que els inclou i els valora en positiu desenvolupant vincles emocionals de qualitat.
Qué temas trabajamos para promover un alumnado socialmente competente: El desarrollo de la capacidad dialógica
En aquest capítol s'agrupen els temes que es treballen a les aules en diferents apartats. Concretament en el que ens ocupa s'aprofundeix en el desenvolupament de la capacitat dialògica i la importància de la conversa. Shi 'integren aspectes com el respecte als torns d'intervenció, el ritme, el to en les seqüències, l'escolta activa, l'assertivitat, l'autocrítica, la simetria en les intervencions i les maneres d'obstaculitzar la conversa.
Qué temas trabajamos para promover un alumnado socialmente competente: La gestión adecuada de los impulsos
En aquest capítol s'agrupen els temes que es treballen a les aules en diferents apartats. Concretament en el que ens ocupa s'aprofundeix en la gestió adequada dels impulsos, com ara l'egoisme, el desig de poder, el desig de notorietat o els impulsos hostils que poden trobar-se en alguns casos d'intercanvis dialògics entre persones.
Qué temas trabajamos para promover un alumnado socialmente competente: Las cualidades básicas y los temas clave para el desarrollo de la competencia s
En aquest capítol s'agrupen els temes que es treballen a les aules en diferents apartats. Concretament en el que ens ocupa s'aprofundeix en les qualitats bàsiques i els temes clau per al desenvolupament de la competència social, com ara la gestió de temes generals i diferents aspectes relacionats amb l'aprendre a ajudar, aprendre a incloure, aprendre a valorar en positiu, aprendre a respectar i altres temes d'interès relacionats amb el manteniment de converses amb les altres persones.
Qué temas trabajamos para promover un alumnado socialmente competente: La educación para la ciudadanía y la protección del medio
En aquest capítol s'agrupen els temes que es treballen a les aules en diferents apartats. Concretament en el que ens ocupa s'aprofundeix en l'educació per a la ciutadania i la protecció del medi. S'hi fa èmfasi en l'educació per al desenvolupament social, el treball sobre la diversitat, l'educació per a la pau i, finalment, però no menys important, l'educació per a la protecció del medi.
La organización y la gestión del trabajo
L'organització i la gestió del treball és també un element present en el desenvolupament de la competència social. L'autor se centra aquí en dos aspectes d'importància cabdal per garantir que les sessions siguin eficaces i mantinguin un clima òptim: l'organització de l'espai i el temps i les diferents estratègies de gestió vinculades a l'organització, a la dinàmica d'aula i a l'elecció dels temes de conversa en una situació dialògica.
Consideraciones finales
Referencias bibliográficas
Personalització del contingut
Resum
Desenvolupar la capacitat de conversar permet abordar qualsevol tema de convivència. I al mateix temps, el grup i els conversadors es mostren, amb totes les llums i totes les ombres. I uns i altres es poden recollir i posar com a material de treball.
Més enllà de treballar un comportament adequat en la manera de parlar, els registres de converses que es mostren en el llibre desitgen incidir en una manera de pensar, de fer i de ser en societat convertint-se en un potentíssim recurs per desenvolupar la competència social i ciutadana.
Autors
Etapes
Categories
Competència social i ciutadana, Competencia social y ciudadana, Educació ètica, Educació per a la convivència, Educación ética, Educación para la convivencia
Col·leccions
Paraules clau del producte
bien común, competencia social, compromiso social, conversación, educación cívica, escucha activa, pensamiento crítico