Aprender y enseñar en educación infantil
Biblioteca Infantil (español) - Número: 14 (juliol 98)
ISBN / EAN : 9788478271948 - ISBN / EAN PDF: 9788478278756 - ISBN / EAN EPUB: 9788499806464
35,50€33,72€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Prólogo a la edición revisada
Agradecimientos
Introducción
Desarrollo y aprendizaje en la etapa 0-6
El període corresponent des del naixement fins als sis anys es caracteritza pels canvis evidents que experimenten els més petits. Malgrat això, qüestions com el perquè tenen lloc aquests canvis o quin és el paper i la influència de les persones adultes que envolten el nen/a són difícils d’explicar. Aquest capítol aporta una visió dels factors que intervenen en el desenvolupament dels nens i les nenes al llarg dels seus primers sis anys, des d’una perspectiva constructivista que vincula aquest procés a l’aprenentatge i a l’educació que es construeix en un context cultural determinat.
La etapa de educación infantil
Algunes famílies requereixen l’ajuda de professionals per poder tenir cura del seu fill o filla durant algunes hores del dia pocs mesos després del seu naixement. Per aquest motiu, històricament han aparegut escoles o institucions que s’encarreguen de cuidar els més petits. Aquest capítol aborda els aspectes curriculars de l’etapa d’educació infantil, tenint en compte les característiques generals d’aquesta etapa, els objectius, les àrees curriculars i principals blocs de contingut i els cicles que conformen l’etapa d’educació infantil.
La práctica educativa I. Organización y planificación
L’organització i la planificació són eines considerades indispensables al servei d’una pràctica educativa de qualitat. Les decisions que es prenen en aquests àmbits condicionen el que passarà a l’aula i viceversa. Aquest capítol s’ocupa dels aspectes organitzatius (des del centre fins a l’aula, l’espai i el temps, els recursos materials, etc.) que tanta importància tenen en la configuració de la pràctica educativa. Així mateix, també es tracten els aspectes de planificació dels diferents àmbits que la integren (activitats, unitats, instruments de planificació, etc.).
La práctica educativa II. Criterios y ámbitos de intervención
La evaluación y la observación
Tota acció educativa ha de ser avaluada. L’avaluació, com el mateix ensenyament, requereix decisions compartides i acords en el sí de l’equip educatiu. Aquest capítol aporta una visió global i crítica dels aspectes a tenir en compte per a l’avaluació de l’alumnat, del procés d’ensenyament i aprenentatge i del funcionament del mateix equip que s’adequa a les característiques de l’educació infantil. Així mateix, el capítol proporciona exemples i instruments útils per dur-la a la pràctica.
Trabajo en equipo y proyecto curricular de centro
Familia y escuela
Anexos
Aquest capítol ofereix un conjunt d’annexos que il·lustren els continguts tractats al llarg del llibre: annex 1. La jornada escolar a l’escola bressol i al parvulari: exemples; annex 2. Situació d’arribada a l’escola: programació d’una unitat didàctica; annex 3. El racó de la caseta: programació d’una unitat didàctica; annex 4. La situació d’alimentació: les decisions de l’equip de mestres en un centre; annex 5. Les arribades i les sortides. La seva concreció en el projecte curricular de centre; annex 6. Proposta de blocs de contingut per a les tres àrees; annex 7. Exemple de seqüenciació de continguts i objectius de l’àrea de descoberta de l’entorn en una llar d’infants; annex 8. L’organització de l’espai en una escola bressol: la seva concreció en el projecte curricular de centre.
Personalització del contingut
Etapes
Categories
Currículum de centre (Projecte curricular de centre/desplegament curricular PCC), Currículum de centro (proyecto curricular de centro/despliegue curricular PCC), Programació d'aula, Programació per capacitats en Educació Infantil, Programació per competències i capacitats, Programación de aula, Programación por capacidades en Educación Infantil, Programación por competencias y capacidades
Col·leccions
Paraules clau del producte
aprendizaje, capacidades, competencias, currículum, evaluación, familia, observación, práctica educativa, programación