Vivim en un món cada vegada més connectat, i és essencial que tant el nostre alumnat com nosaltres mateixos siguem conscients de com interactuem amb la tecnologia. És per això que avui volem compartir amb vosaltres aquest interessant recurs, creat per l’equip “Món Digital i Educació” de l’ICE de la UAB: una eina dissenyada per a fomentar la reflexió i el pensament crític entorn de l’ús de dispositius digitals en la vida quotidiana.
I tu, ets digitalment responsable? es presenta en forma d’una rúbrica, però el seu impacte va molt més allà d’una simple llista de verificació. El seu objectiu principal és conrear un pensament crític i reflexiu entorn de l’ús de pantalles, abastant no sols la quantitat de temps dedicat a dispositius digitals, sinó també la qualitat i el propòsit darrere d’aquest ús. És a dir, no sols avalua el temps de pantalla, sinó que també aborda preguntes importants com per exemple: Com estem utilitzant aquesta eina? Contribueix de manera positiva a la nostra vida diària?
En resum, aquesta eina no sols ens fa qüestionar-nos sobre el nostre ús de dispositius digitals, sinó que també ens empodera per a prendre mesures concretes cap a una major responsabilitat. La revolució digital és emocionant, però la responsabilitat digital i ser conscients de la nostra actitud -a més de generar un canvi en ella i d’usos en el cas que sigui necessari- és fonamental.
Us parlem d’aquest recurs en aquest article a la Revista Guix nº498 (clic aquí).